Kategoria: Dania mączne, Desery, Przekąski, Śniadania
Sposób przyrządzenia: Smażenie
Ilość:
2 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 10 min.
Przyrządzanie:
20 min.
Czas całkowity:
30 min.
Szybkie i proste placuszki z serka wiejskiego idealne na śniadanie, polecam 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
- Dodatki np. owoce, jogurt, konfitury, miód
Wskazówki
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy.
- Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach na jarzynówce.
- Do miseczki wkładamy serek wiejski, żółtka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia się składników. Na końcu dodajemy starte jabłko i ubite białka i delikatnie mieszamy. Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron, na patelni posmarowanej olejem rzepakowym. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego!