Placuszki z serka wiejskiego

Szybkie i proste placuszki z  serka wiejskiego idealne na śniadanie, polecam :)
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 10 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 1/2 cup mąki
  • 1 1/2 tbsp cukru
  • 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • 1 jabłko
  • 1 tsp ekstrakt waniliowy
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Dodatki np. owoce, jogurt, konfitury, miód
Wskazówki
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy.
  2. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach na jarzynówce.
  3. Do miseczki wkładamy serek wiejski, żółtka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia się składników. Na końcu dodajemy starte jabłko i ubite białka i delikatnie mieszamy. Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron, na patelni posmarowanej olejem rzepakowym. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego!