Placuszki z serka wiejskiego
Szybkie i proste placuszki z serka wiejskiego idealne na śniadanie, polecam :)
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
10
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
-
200
g
serka wiejskiego
-
2
jajka
-
1/2
cup
mąki
-
1 1/2
tbsp
cukru
-
1/2
tsp
proszku do pieczenia
-
1
jabłko
-
1
tsp
ekstrakt waniliowy
-
olej rzepakowy do smażenia
Dodatki np. owoce, jogurt, konfitury, miód
Wskazówki
-
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy.
-
Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach na jarzynówce.
-
Do miseczki wkładamy serek wiejski, żółtka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia się składników. Na końcu dodajemy starte jabłko i ubite białka i delikatnie mieszamy. Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron, na patelni posmarowanej olejem rzepakowym.
Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego!