Pierniczki lukrowane

Ilość: 10 Porcja Trudność: Łatwa Przygotowanie: 25 min. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 1 godz. 25 min.

Pyszne i aromatyczne pierniczki, można przygotować je tuż przed samymi świętami, bo są miękkie już po upieczeniu. Zróbcie podwójną porcje, bo tak jak szybko się je robi, tak samo szybko znikają 😉

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje
  • Lukier

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Mleko, masło, cukier i miód umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą.
  • Do miski przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Dodajemy jajko i rozpuszczone masło z miodem, cukrem i mlekiem. Zagniatamy ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie i jednolite i od razu wycinamy ciasteczka, nie chłodzimy ciasta w lodówce.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubości około pół centymetra lub cieniej w zależności od tego jakie lubicie ciasteczka. Foremkami wykrawamy pierniczki o różnych kształtach. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra i dół) przez około 10 - 12 minut. Po wystudzeniu dekorujemy pierniczki. Można to zrobić za pomocą: lukru, rozpuszczonej czekolady, cukrowych pisaków, posypek, brokatów, suszonych owoców czy orzechów. Smacznego!
  • Lukier
  • Do miski miksera wlewamy białko. Dodajemy sok z cytryny i cukier puder (przesiany, żeby nie miał grudek). Miksujemy około 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadełek (nie ubijaków to piany). Lukier powinien być gładki i lśniący. Gotowy lukier przekładamy do woreczka z zamknięciem strunowym, odcinamy róg robiąc bardzo małą dziurkę i dekorujemy.

Notatki

Jeżeli nie będziecie dekorować pierniczków, wierzch posmarujcie roztrzepanym jajkiem, będą wtedy ładne błyszczące. Jeżeli nie macie gotowej mieszanki przypraw do piernika,  dodajcie po pół łyżeczki mielonych przypraw takich jak: cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, anyż, kolendra. Z tej porcji wychodzi około 50 ciasteczek, zależy to oczywiście od wielkości foremek.

Dodaj komentarz