Kategoria: Boże Narodzenie, Ciasteczka
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
10 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 25 min.
Przyrządzanie:
1 godz.
Czas całkowity:
1 godz. 25 min.
Pyszne i aromatyczne pierniczki, można przygotować je tuż przed samymi świętami, bo są miękkie już po upieczeniu. Zróbcie podwójną porcje, bo tak jak szybko się je robi, tak samo szybko znikają 😉
Składniki
Dostosuj porcje
- Lukier
Wskazówki
- Mleko, masło, cukier i miód umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą.
- Do miski przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Dodajemy jajko i rozpuszczone masło z miodem, cukrem i mlekiem. Zagniatamy ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie i jednolite i od razu wycinamy ciasteczka, nie chłodzimy ciasta w lodówce.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubości około pół centymetra lub cieniej w zależności od tego jakie lubicie ciasteczka. Foremkami wykrawamy pierniczki o różnych kształtach. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra i dół) przez około 10 - 12 minut. Po wystudzeniu dekorujemy pierniczki. Można to zrobić za pomocą: lukru, rozpuszczonej czekolady, cukrowych pisaków, posypek, brokatów, suszonych owoców czy orzechów. Smacznego! Lukier
- Do miski miksera wlewamy białko. Dodajemy sok z cytryny i cukier puder (przesiany, żeby nie miał grudek). Miksujemy około 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadełek (nie ubijaków to piany). Lukier powinien być gładki i lśniący. Gotowy lukier przekładamy do woreczka z zamknięciem strunowym, odcinamy róg robiąc bardzo małą dziurkę i dekorujemy.
Notatki
Jeżeli nie będziecie dekorować pierniczków, wierzch posmarujcie roztrzepanym jajkiem, będą wtedy ładne błyszczące. Jeżeli nie macie gotowej mieszanki przypraw do piernika, dodajcie po pół łyżeczki mielonych przypraw takich jak: cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, anyż, kolendra. Z tej porcji wychodzi około 50 ciasteczek, zależy to oczywiście od wielkości foremek.