Pierniczki lukrowane

Pyszne i aromatyczne pierniczki, można przygotować je tuż przed samymi świętami, bo są miękkie już po upieczeniu. Zróbcie podwójną porcje, bo tak jak szybko się je robi, tak samo szybko znikają ;)
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 25 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 85 minut
Składniki
  • 3 tbsp masła
  • 6 tbsp miodu
  • 2 tbsp mleka
  • 3 tbsp cukru
  • 2 cup mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 1/2 tsp sody
  • Lukier
  • 1 białko
  • 1 tsp soku z cytryny
  • 150 g cukru pudru
Wskazówki
  1. Mleko, masło, cukier i miód umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Dodajemy jajko i rozpuszczone masło z miodem, cukrem i mlekiem. Zagniatamy ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie i jednolite i od razu wycinamy ciasteczka, nie chłodzimy ciasta w lodówce.
  3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubości około pół centymetra lub cieniej w zależności od tego jakie lubicie ciasteczka. Foremkami wykrawamy pierniczki o różnych kształtach. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra i dół) przez około 10 - 12 minut. Po wystudzeniu dekorujemy pierniczki. Można to zrobić za pomocą: lukru, rozpuszczonej czekolady, cukrowych pisaków, posypek, brokatów, suszonych owoców czy orzechów. Smacznego!
  4. Lukier
  5. Do miski miksera wlewamy białko. Dodajemy sok z cytryny i cukier puder (przesiany, żeby nie miał grudek). Miksujemy około 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadełek (nie ubijaków to piany). Lukier powinien być gładki i lśniący. Gotowy lukier przekładamy do woreczka z zamknięciem strunowym, odcinamy róg robiąc bardzo małą dziurkę i dekorujemy.
Notatki

Jeżeli nie będziecie dekorować pierniczków, wierzch posmarujcie roztrzepanym jajkiem, będą wtedy ładne błyszczące. Jeżeli nie macie gotowej mieszanki przypraw do piernika,  dodajcie po pół łyżeczki mielonych przypraw takich jak: cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, anyż, kolendra. Z tej porcji wychodzi około 50 ciasteczek, zależy to oczywiście od wielkości foremek.