Kategoria: Desery
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie
Ilość:
10 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 2 godz.
Przyrządzanie:
8 godz.
Czas całkowity:
10 godz.
Bardzo prosty deser, lekki, mało kaloryczny, idealny na upały.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Deser przygotowujemy dzień wcześniej. 1,5 paczki galaretki malinowej rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Foremkę wykładamy przezroczystą folią spożywczą. Na dnie układamy pół porcji malin i zalewamy zimną galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
- W 70 ml gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny, Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, na końcu dodajemy przestudzoną żelatynę. Masę jogurtową wylewamy na zastygniętą galaretkę z malinami i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
- 1,5 paczki galaretki malinowej rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Na zastygniętą masę jogurtową wykładamy pozostałą porcję malin i zalewamy przestudzoną galaretką. Foremkę wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Przed podaniem deser wyjmujemy z formy na tacę, przekręcając go do góry dnem. Usuwamy folię spożywczą i dekorujemy listkami mięty i malinami. Smacznego!
Notatki
Użyłam formy o wymiarach 32 x 14