Kategoria: Boże Narodzenie, Zupy
Ilość:
1 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Na święta Bożego Narodzenia domowy zakwas z buraków musi być Spokojnie, spokojnie, zdążycie wszystko zrobić
Składniki
Dostosuj porcje
- Zalewa
Wskazówki
- Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Całą główkę czosnku kroimy w poprzek, nie obieramy. Warzywa wrzucamy do wyparzonego naczynia (ceramicznego lub szklanego słoja) i bierzemy się za przygotowanie zalewy - jej ilość będzie zależała od tego jakiej wielkości słoja użyjecie.
- Na 1 litr wody dodajemy 1 płaską łyżkę soli. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i zagotowujemy wszystko. Ja zalewam buraki wrzącą wodą, ale są różne szkoły ;) Najlepiej słoik szczelnie zakręcić – sprzyja to procesowi kiszenia – czyli fermentacji beztlenowej. Nic nie może wystawać ponad poziom zalewy – możecie przycisnąć buraki czymś szklanym, zapobiega to pojawieniu się pleśni. Po pierwszych dniach może pojawić się piana na powierzchni – zbierzcie ją, żeby nie zapleśniała.
- Domowy zakwas z buraków gotowy jest po około 10 dniach. Wtedy odcedzamy go i przelewamy do słoików lub butelek. Następnie przechowujemy go w lodówce nawet kilka tygodni. Kiszone buraki i czosnek świetnie sprawdzają się jako element sałatki, albo jako dodatek do obiadu.
-
Notatki
WAŻNE UWAGI >>jeśli zakwas zapleśnieje – cały jest do wyrzucenia. No niestety :( >> ale nie myl piany, która powstaje w wyniku fermentacji z pleśnią :)