Kategoria: Coś słodkiego, Desery, Walentynki
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie
Ilość:
6 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 20 min.
Przyrządzanie:
3 godz.
Czas całkowity:
3 godz. 20 min.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Wlewamy do rondelka śmietanę i dodajemy cukier. Mieszamy, aż śmietana się zagotuje, a cukier rozpuści.
- Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy masło, pokruszoną czekoladę i likier. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści i połączy. Jak masa wystygnie, wstawiamy rondelek do lodówki na minimum 2,5 godziny, (ja często zostawiam na noc i kończę robić trufle rano dnia następnego).
- Po schłodzeniu masa będzie twarda. Małą łyżeczką nabieramy porcję masy i w dłoniach formujemy kuleczkę, a następnie obtaczamy ją w liofilizowanej malinie w proszku. Smacznego!
Notatki
Z porcji wychodzi około 30 kuleczek.