Trufle czekoladowo-malinowe
Porcje:
6
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
180
minut
Czas całkowity:
200
minut
Składniki
-
200
g
gorzkiej czekolady 64%
(2 tabliczki)
-
140
ml
słodkiej śmietany 36%
-
4
tbsp
cukru
-
4
tbsp
masła (około 70 g)
-
4
tbsp
likieru amaretto
-
50
g
liofilizowanej maliny w proszku
Wskazówki
-
Wlewamy do rondelka śmietanę i dodajemy cukier. Mieszamy, aż śmietana się zagotuje, a cukier rozpuści.
-
Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy masło, pokruszoną czekoladę i likier. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści i połączy. Jak masa wystygnie, wstawiamy rondelek do lodówki na minimum 2,5 godziny, (ja często zostawiam na noc i kończę robić trufle rano dnia następnego).
-
Po schłodzeniu masa będzie twarda. Małą łyżeczką nabieramy porcję masy i w dłoniach formujemy kuleczkę, a następnie obtaczamy ją w liofilizowanej malinie w proszku. Smacznego!
Notatki
Z porcji wychodzi około 30 kuleczek.