Trufle czekoladowo-malinowe

Porcje: 6 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 180 minut
Czas całkowity: 200 minut
Składniki
  • 200 g gorzkiej czekolady 64% (2 tabliczki)
  • 140 ml słodkiej śmietany 36%
  • 4 tbsp cukru
  • 4 tbsp masła (około 70 g)
  • 4 tbsp likieru amaretto
  • 50 g liofilizowanej maliny w proszku
Wskazówki
  1. Wlewamy do rondelka śmietanę i dodajemy cukier. Mieszamy, aż śmietana się zagotuje, a cukier rozpuści.
  2. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy masło, pokruszoną czekoladę i likier. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści i połączy. Jak masa wystygnie, wstawiamy rondelek do lodówki na minimum 2,5 godziny, (ja często zostawiam na noc i kończę robić trufle rano dnia następnego).
  3. Po schłodzeniu masa będzie twarda. Małą łyżeczką nabieramy porcję masy i w dłoniach formujemy kuleczkę, a następnie obtaczamy ją w liofilizowanej malinie w proszku. Smacznego!
Notatki

Z porcji wychodzi około 30 kuleczek.