Kategoria: Boże Narodzenie, Ciasteczka
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
1 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz. 30 min.
Smakowite ciastka, ale i śliczna ozdoba choinki.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Masło, cukier i miód umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą. Odstawiamy do przestudzenia.
- Do miski wsypujemy mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Dodajemy jajko i rozpuszczone masło z miodem i cukrem. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 milimetrów. Foremkami wykrajamy pierniczki o różnych kształtach. Mniejszą foremką wycinamy środki. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki dzielimy kolorami. Umieszczamy jeden kolor w woreczku i rozbijamy je na mniejsze kawałki (na przykład wałkiem lub tłuczkiem do mięsa). Wysypujemy środki pierniczków pokruszonymi landrynkami. Jeżeli chcemy ciasteczka powiesić na choince, to robimy jeszcze małą dziurkę przez która przewleczenie sznureczek, tu najlepiej sprawdza się plastikowa słomka. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 8-10 minut. Smacznego!