Cukinia faszerowana mięsem

Ilość: 3 Porcja Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 1 godz.

Okrągłe cukinie faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami smakują wyśmienicie! Przygotuj je i zachwyć najbliższych.

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Cukinie myjemy i w całości wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 10 minut. Wyciągamy z wody i studzimy. Z każdej cukinii odcinamy górną część, usuwamy miąższ za pomocą łyżki. Kroimy go w drobną kosteczkę, dodamy go do farszu.
  • W rondelku, podsmażamy na oliwie cebulę, dodajemy mielone mięso i smażymy. Gdy mięso jest już brązowe dodajemy pomidory z puszki, miąższ z cukinii i suszone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, chili i oregano. Farsz zdejmujemy z ognia. Ser ścieramy na dużych oczkach jarzynówki i połowę dodajemy do farszu.
  • Cukinie faszerujemy mielonym mięsem i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut. Następnie posypujemy startym serem, odkrojoną górną część kładziemy obok cukinii i zapiekamy przez kolejne 10 minut. Przed podaniem przykrywamy warzywa odkrojoną górną częścią. Smacznego!

Dodaj komentarz