Cukinia faszerowana mięsem
Okrągłe cukinie faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami smakują wyśmienicie! Przygotuj je i zachwyć najbliższych.
Porcje:
3
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
60
minut
Składniki
-
6
okrągłych cukinii
-
1
tbsp
oleju z suszonych pomidorów
-
1
cebula
-
400
g
mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
-
1
puszka krojonych pomidorów
-
60
g
suszonych pomidorów w oleju
-
150
g
sera mozzarella
-
sól, pieprz, słodka papryka, chili, oregano
Wskazówki
-
Cukinie myjemy i w całości wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 10 minut. Wyciągamy z wody i studzimy. Z każdej cukinii odcinamy górną część, usuwamy miąższ za pomocą łyżki. Kroimy go w drobną kosteczkę, dodamy go do farszu.
-
W rondelku, podsmażamy na oliwie cebulę, dodajemy mielone mięso i smażymy. Gdy mięso jest już brązowe dodajemy pomidory z puszki, miąższ z cukinii i suszone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, chili i oregano. Farsz zdejmujemy z ognia. Ser ścieramy na dużych oczkach jarzynówki i połowę dodajemy do farszu.
-
Cukinie faszerujemy mielonym mięsem i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut. Następnie posypujemy startym serem, odkrojoną górną część kładziemy obok cukinii i zapiekamy przez kolejne 10 minut. Przed podaniem przykrywamy warzywa odkrojoną górną częścią. Smacznego!