Cukinia faszerowana mięsem

Okrągłe cukinie faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami smakują wyśmienicie! Przygotuj je i zachwyć najbliższych.
Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 60 minut
Składniki
  • 6 okrągłych cukinii
  • 1 tbsp oleju z suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 60 g suszonych pomidorów w oleju
  • 150 g sera mozzarella
  • sól, pieprz, słodka papryka, chili, oregano
Wskazówki
  1. Cukinie myjemy i w całości wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 10 minut. Wyciągamy z wody i studzimy. Z każdej cukinii odcinamy górną część, usuwamy miąższ za pomocą łyżki. Kroimy go w drobną kosteczkę, dodamy go do farszu.
  2. W rondelku, podsmażamy na oliwie cebulę, dodajemy mielone mięso i smażymy. Gdy mięso jest już brązowe dodajemy pomidory z puszki, miąższ z cukinii i suszone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, chili i oregano. Farsz zdejmujemy z ognia. Ser ścieramy na dużych oczkach jarzynówki i połowę dodajemy do farszu.
  3. Cukinie faszerujemy mielonym mięsem i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut. Następnie posypujemy startym serem, odkrojoną górną część kładziemy obok cukinii i zapiekamy przez kolejne 10 minut. Przed podaniem przykrywamy warzywa odkrojoną górną częścią. Smacznego!