Ryba po grecku inaczej

Ilość: 4 Porcja Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz.

Ryba po grecku to pyszne tradycyjne danie nie tylko na wigilijny stół. Smakuje świetnie na ciepło, jak i na zimno. Sprawdź czym mój przepis różni się od Twojego 🙂

Składniki

0/17 Składników
Dostosuj porcje
  • Dorsz w cieście naleśnikowym

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  • W rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, starty imbir i pora pokrojonego w półplasterki, dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Całość przesmażamy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy wcześniej starte warzywa korzeniowe i dusimy dalej. Przecier dodajemy do wody, mieszamy i podlewamy warzywa. Wszystko dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Farsz warzywny dzielimy na dwie części i jedną z nich biedujemy na gładką masę.
  • Polędwice z dorsza kroimy na mniejsze porcje, doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, pieprz i wodę. Mieszamy energicznie rózgą, aż ciasto będzie gładkie (ma być raczej gęste). Na patelni rozgrzewamy olej (ma go być więcej około 1 cm), obtaczamy rybę w cieście i kładziemy na patelnię. Smażymy partiami, na umiarkowanym ogniu, przez kilka minut z każdej strony, na złoty kolor.
  • Na talerzu układamy warzywną masę, dodajemy duszone warzywa i na wierzchu układamy rybę. Smacznego!

Dodaj komentarz