Kategoria: Boże Narodzenie, Dania z ryb i owoców morza
Ilość:
4 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz.
Ryba po grecku to pyszne tradycyjne danie nie tylko na wigilijny stół. Smakuje świetnie na ciepło, jak i na zimno. Sprawdź czym mój przepis różni się od Twojego 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
- Dorsz w cieście naleśnikowym
Wskazówki
- Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
- W rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, starty imbir i pora pokrojonego w półplasterki, dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Całość przesmażamy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy wcześniej starte warzywa korzeniowe i dusimy dalej. Przecier dodajemy do wody, mieszamy i podlewamy warzywa. Wszystko dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Farsz warzywny dzielimy na dwie części i jedną z nich biedujemy na gładką masę.
- Polędwice z dorsza kroimy na mniejsze porcje, doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, pieprz i wodę. Mieszamy energicznie rózgą, aż ciasto będzie gładkie (ma być raczej gęste). Na patelni rozgrzewamy olej (ma go być więcej około 1 cm), obtaczamy rybę w cieście i kładziemy na patelnię. Smażymy partiami, na umiarkowanym ogniu, przez kilka minut z każdej strony, na złoty kolor.
-