Ryba po grecku inaczej

Ryba po grecku to pyszne tradycyjne danie nie tylko na wigilijny stół. Smakuje świetnie na ciepło, jak i na zimno. Sprawdź czym mój przepis różni się od Twojego :)
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Składniki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 2 cebule
  • 5 centymetrowy kawałek imbiru
  • 1/2 pora
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 cup wody
  • liście laurowe, ziele angielskie, sól. pieprz
  • 3 tbsp oleju
  • Dorsz w cieście naleśnikowym
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 1/2 cup wody
  • sól, pieprz
  • skórka otarta w 1/2 cytryny
  • 1/2 kg polędwicy z dorsza
  • olej rzepakowy do smażenia
Wskazówki
  1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  2. W rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, starty imbir i pora pokrojonego w półplasterki, dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Całość przesmażamy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy wcześniej starte warzywa korzeniowe i dusimy dalej. Przecier dodajemy do wody, mieszamy i podlewamy warzywa. Wszystko dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Farsz warzywny dzielimy na dwie części i jedną z nich biedujemy na gładką masę.
  3. Polędwice z dorsza kroimy na mniejsze porcje, doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, pieprz i wodę. Mieszamy energicznie rózgą, aż ciasto będzie gładkie (ma być raczej gęste). Na patelni rozgrzewamy olej (ma go być więcej około 1 cm), obtaczamy rybę w cieście i kładziemy na patelnię. Smażymy partiami, na umiarkowanym ogniu, przez kilka minut z każdej strony, na złoty kolor.
  4. Na talerzu układamy warzywną masę, dodajemy duszone warzywa i na wierzchu układamy rybę. Smacznego!