Ryba po grecku inaczej
Ryba po grecku to pyszne tradycyjne danie nie tylko na wigilijny stół. Smakuje świetnie na ciepło, jak i na zimno. Sprawdź czym mój przepis różni się od Twojego :)
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Składniki
-
2
marchewki
-
1
korzeń pietruszki
-
1/4
korzenia selera
-
2
cebule
-
5
centymetrowy kawałek imbiru
-
1/2
pora
-
100
g
koncentratu pomidorowego
-
2
cup
wody
-
liście laurowe, ziele angielskie, sól. pieprz
-
3
tbsp
oleju
Dorsz w cieście naleśnikowym
-
1
jajko
-
100
g
mąki
-
1/2
cup
wody
-
sól, pieprz
-
skórka otarta w 1/2 cytryny
-
1/2
kg
polędwicy z dorsza
-
olej rzepakowy do smażenia
Wskazówki
-
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
-
W rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, starty imbir i pora pokrojonego w półplasterki, dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Całość przesmażamy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy wcześniej starte warzywa korzeniowe i dusimy dalej. Przecier dodajemy do wody, mieszamy i podlewamy warzywa. Wszystko dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Farsz warzywny dzielimy na dwie części i jedną z nich biedujemy na gładką masę.
-
Polędwice z dorsza kroimy na mniejsze porcje, doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, pieprz i wodę. Mieszamy energicznie rózgą, aż ciasto będzie gładkie (ma być raczej gęste). Na patelni rozgrzewamy olej (ma go być więcej około 1 cm), obtaczamy rybę w cieście i kładziemy na patelnię. Smażymy partiami, na umiarkowanym ogniu, przez kilka minut z każdej strony, na złoty kolor.
-
Na talerzu układamy warzywną masę, dodajemy duszone warzywa i na wierzchu układamy rybę. Smacznego!