Walentynkowa sałatka z krewetkami i „gruszką miłości”

Ilość: 2 Porcja Trudność: Średnia Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 10 min. Czas całkowity: 40 min.

W kuchni walentynkowej  nie może zabraknąć owoców morza. Polecam sałatkę z krewetkami i bakłażanem, który nazywany jest także „gruszką miłości” i uważany w wielu kulturach za silny afrodyzjak.

Składniki

0/17 Składników
Dostosuj porcje
    Sos
  • Krewetki
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania sosu. Do słoiczka wlewamy sok z granatu, ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, i miód. Zakręcamy i mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie dodajemy oliwę i intensywnie mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy sos do lodówki.
  • Z tortilli wycinamy cztery długie paski, szerokości około 2 cm. Końce sklejamy roztrzepanym jajkiem lub wykałaczką. Układamy na blasze formując serce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 10 minut, aby ciasto zrobiło się sztywne. Ostawiamy do wystudzenia.
  • Krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy ogonki. Nadcinamy lekko nożem wzdłuż tułowia i usuwamy czarne jelito. Płuczemy i dokładnie osuszamy. Krewetki marynujemy z czosnkiem, sokiem z limonki, posiekaną papryką chilli, natką oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnie wkładamy masło i zamarynowane krewetki. Smażymy krótko, około 1 minuty z każdej strony, do uzyskania różowo-złocistego koloru. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą.
  • Bakłażana kroimy na cienkie plasterki, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Gdy puszczą sok, wycieramy je do sucha papierowym ręcznikiem (w te sposób przygotowany bakłażan, nie będzie gorzki). Plasterki skrapiamy oliwą i grilujemy z obu stron. Odkładamy.
  • Czas na składanie całości. Na talerzu układamy mix sałat, ustawiamy w nim powstałe z tortilli serce, dodajemy usmażone krewetki, zgrillowane bakłażany, polewamy sosem. Na końcu posypujemy sałatkę serem i pestkami granatu. Smacznego!

Notatki

Jak wycisnąć sok z granatu? Wkładamy pestki do strunowego woreczka i rozwałkowujemy wałkiem do ciasta. Następnie obcinamy róg woreczka i zlewamy sok do szklanki.

Dodaj komentarz