Walentynkowa sałatka z krewetkami i “gruszką miłości”

W kuchni walentynkowej  nie może zabraknąć owoców morza. Polecam sałatkę z krewetkami i bakłażanem, który nazywany jest także "gruszką miłości" i uważany w wielu kulturach za silny afrodyzjak.
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 10 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
    Sos
  • 4 tbsp oliwy z oliwek
  • 1 tbsp octu balsamicznego
  • 1 tbsp miodu
  • sok z 1/2 granatu
  • sól, pieprz
  • Krewetki
  • 200 g krewetek (surowe lub mrożone)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 tbsp soku z limonki
  • 3 tbsp oliwy z oliwek
  • 20 g masła
  • 2 tbsp posiekanej natki pietruszki
  • Dodatkowo
  • 1/2 bakłażana
  • 1 placek tortilli
  • 2 plasterki sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • mix sałat
  • pestki z granatu
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Do słoiczka wlewamy sok z granatu, ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, i miód. Zakręcamy i mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie dodajemy oliwę i intensywnie mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy sos do lodówki.
  2. Z tortilli wycinamy cztery długie paski, szerokości około 2 cm. Końce sklejamy roztrzepanym jajkiem lub wykałaczką. Układamy na blasze formując serce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 10 minut, aby ciasto zrobiło się sztywne. Ostawiamy do wystudzenia.
  3. Krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy ogonki. Nadcinamy lekko nożem wzdłuż tułowia i usuwamy czarne jelito. Płuczemy i dokładnie osuszamy. Krewetki marynujemy z czosnkiem, sokiem z limonki, posiekaną papryką chilli, natką oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnie wkładamy masło i zamarynowane krewetki. Smażymy krótko, około 1 minuty z każdej strony, do uzyskania różowo-złocistego koloru. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą.
  4. Bakłażana kroimy na cienkie plasterki, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Gdy puszczą sok, wycieramy je do sucha papierowym ręcznikiem (w te sposób przygotowany bakłażan, nie będzie gorzki). Plasterki skrapiamy oliwą i grilujemy z obu stron. Odkładamy.
  5. Czas na składanie całości. Na talerzu układamy mix sałat, ustawiamy w nim powstałe z tortilli serce, dodajemy usmażone krewetki, zgrillowane bakłażany, polewamy sosem. Na końcu posypujemy sałatkę serem i pestkami granatu. Smacznego!
Notatki

Jak wycisnąć sok z granatu? Wkładamy pestki do strunowego woreczka i rozwałkowujemy wałkiem do ciasta. Następnie obcinamy róg woreczka i zlewamy sok do szklanki.