Walentynkowa sałatka z krewetkami i “gruszką miłości”
W kuchni walentynkowej nie może zabraknąć owoców morza. Polecam sałatkę z krewetkami i bakłażanem, który nazywany jest także "gruszką miłości" i uważany w wielu kulturach za silny afrodyzjak.
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
10
minut
Czas całkowity:
40
minut
Składniki
Sos
-
4
tbsp
oliwy z oliwek
-
1
tbsp
octu balsamicznego
-
1
tbsp
miodu
-
sok z 1/2 granatu
-
sól, pieprz
Krewetki
-
200
g
krewetek
(surowe lub mrożone)
-
2
ząbki czosnku
-
1/2
papryczki chili
-
3
tbsp
soku z limonki
-
3
tbsp
oliwy z oliwek
-
20
g
masła
-
2
tbsp
posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo
-
1/2
bakłażana
-
1
placek tortilli
-
2
plasterki sera pleśniowego Lazur Błękitny
-
mix sałat
-
pestki z granatu
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania sosu. Do słoiczka wlewamy sok z granatu, ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, i miód. Zakręcamy i mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie dodajemy oliwę i intensywnie mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy sos do lodówki.
-
Z tortilli wycinamy cztery długie paski, szerokości około 2 cm. Końce sklejamy roztrzepanym jajkiem lub wykałaczką. Układamy na blasze formując serce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 10 minut, aby ciasto zrobiło się sztywne. Ostawiamy do wystudzenia.
-
Krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy ogonki. Nadcinamy lekko nożem wzdłuż tułowia i usuwamy czarne jelito. Płuczemy i dokładnie osuszamy. Krewetki marynujemy z czosnkiem, sokiem z limonki, posiekaną papryką chilli, natką oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnie wkładamy masło i zamarynowane krewetki. Smażymy krótko, około 1 minuty z każdej strony, do uzyskania różowo-złocistego koloru. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą.
-
Bakłażana kroimy na cienkie plasterki, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Gdy puszczą sok, wycieramy je do sucha papierowym ręcznikiem (w te sposób przygotowany bakłażan, nie będzie gorzki). Plasterki skrapiamy oliwą i grilujemy z obu stron. Odkładamy.
-
Czas na składanie całości. Na talerzu układamy mix sałat, ustawiamy w nim powstałe z tortilli serce, dodajemy usmażone krewetki, zgrillowane bakłażany, polewamy sosem. Na końcu posypujemy sałatkę serem i pestkami granatu. Smacznego!
Notatki
Jak wycisnąć sok z granatu? Wkładamy pestki do strunowego woreczka i rozwałkowujemy wałkiem do ciasta. Następnie obcinamy róg woreczka i zlewamy sok do szklanki.