Parmezanowe rurki z pastą z tuńczyka i pistacjami

Ilość: 4 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 20 min. Czas całkowity: 40 min.

Fantastyczna przystawka, którą na pewno zaskoczysz swoich gości.

Składniki

0/6 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania parmezanowych rurek. Ser ścieramy na drobnych oczkach. Z papieru do pieczenia wycinamy krążki wielkości talerzyka deserowego. Rozgrzewamy patelnię, umieszczamy na środku krążek z papieru, na nim rozkładamy równomiernie 2 łyżki startego parmezanu tak, aby po rozpuszczeniu przykrył papier. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na chwile do przestudzenia. Usuwamy papier i jeszcze ciepły, miękki ser owijamy wokół aluminiowej rurki, pozostawiamy do ostygnięcia. Powtarzamy tę czynność, aż skończy się parmezan.
  • Tuńczyka odsączamy z zalewy. Wkładamy do miski w której będziemy robić pastę. Rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy ricottę i trochę otartej skórki cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki do otrzymania jednolitej gładkiej masy.
  • Pistacje wkładamy do moździerza i rozdrabniamy. Odkładamy do miseczki 2 łyżki. Resztę ucieramy z oliwą, skórką cytryny, szczyptą soli i pieprzu, aby otrzymać pistacjowe pesto.
  • Czas na składanie przystawki. Nadziewamy serowe rurki kremem z tuńczyka, a brzegi obtaczamy w pokruszonych pistacjach. Serowe rurki podajemy z pistacjowym pesto i kiełkami z jarmużu. Przystawkę podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Dodaj komentarz