Parmezanowe rurki z pastą z tuńczyka i pistacjami
Fantastyczna przystawka, którą na pewno zaskoczysz swoich gości.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
40
minut
Składniki
-
200
g
parmezanu
-
1
puszka tuńczyka z sosie własnym
-
200
g
sera ricotta
-
100
g
solonych pistacji
-
50
g
kiełków z jarmużu
-
sól, pieprz, oliwa z oliwek, skórka z cytryny
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania parmezanowych rurek. Ser ścieramy na drobnych oczkach. Z papieru do pieczenia wycinamy krążki wielkości talerzyka deserowego. Rozgrzewamy patelnię, umieszczamy na środku krążek z papieru, na nim rozkładamy równomiernie 2 łyżki startego parmezanu tak, aby po rozpuszczeniu przykrył papier. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na chwile do przestudzenia. Usuwamy papier i jeszcze ciepły, miękki ser owijamy wokół aluminiowej rurki, pozostawiamy do ostygnięcia. Powtarzamy tę czynność, aż skończy się parmezan.
-
Tuńczyka odsączamy z zalewy. Wkładamy do miski w której będziemy robić pastę. Rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy ricottę i trochę otartej skórki cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki do otrzymania jednolitej gładkiej masy.
-
Pistacje wkładamy do moździerza i rozdrabniamy. Odkładamy do miseczki 2 łyżki. Resztę ucieramy z oliwą, skórką cytryny, szczyptą soli i pieprzu, aby otrzymać pistacjowe pesto.
-
Czas na składanie przystawki. Nadziewamy serowe rurki kremem z tuńczyka, a brzegi obtaczamy w pokruszonych pistacjach. Serowe rurki podajemy z pistacjowym pesto i kiełkami z jarmużu. Przystawkę podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!