Parmezanowe rurki z pastą z tuńczyka i pistacjami

Fantastyczna przystawka, którą na pewno zaskoczysz swoich gości.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
  • 200 g parmezanu
  • 1 puszka tuńczyka z sosie własnym
  • 200 g sera ricotta
  • 100 g solonych pistacji
  • 50 g kiełków z jarmużu
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek, skórka z cytryny
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania parmezanowych rurek. Ser ścieramy na drobnych oczkach. Z papieru do pieczenia wycinamy krążki wielkości talerzyka deserowego. Rozgrzewamy patelnię, umieszczamy na środku krążek z papieru, na nim rozkładamy równomiernie 2 łyżki startego parmezanu tak, aby po rozpuszczeniu przykrył papier. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na chwile do przestudzenia. Usuwamy papier i jeszcze ciepły, miękki ser owijamy wokół aluminiowej rurki, pozostawiamy do ostygnięcia. Powtarzamy tę czynność, aż skończy się parmezan.
  2. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Wkładamy do miski w której będziemy robić pastę. Rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy ricottę i trochę otartej skórki cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki do otrzymania jednolitej gładkiej masy.
  3. Pistacje wkładamy do moździerza i rozdrabniamy. Odkładamy do miseczki 2 łyżki. Resztę ucieramy z oliwą, skórką cytryny, szczyptą soli i pieprzu, aby otrzymać pistacjowe pesto.
  4. Czas na składanie przystawki. Nadziewamy serowe rurki kremem z tuńczyka, a brzegi obtaczamy w pokruszonych pistacjach. Serowe rurki podajemy z pistacjowym pesto i kiełkami z jarmużu. Przystawkę podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!