To jedna z najpopularniejszych sałatek, na pewno ją widziałeś w karcie dań, zamawiałeś, a może i sam robiłeś. Ja jadłam ją w wielu restauracjach smakowała raz lepiej, raz gorzej, dlatego lubię ją sama robić w domu. Składniki są proste, ale całą robotę robi sos. Żeby go przygotować musisz nabyć kilka oryginalnych półproduktów: sos worcestershire, musztardę dijon i anchois.
Składniki
- Składniki na sos
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos odstawiamy do lodówki.
- Piersi z kurczaka smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na grillowej patelni, z obu stron na rumiano. Mięso odkładamy na deskę, aby odpoczęło przed krojeniem.
- Bagietkę kroimy w kostkę, układamy na blasze i skrapiamy oliwą. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C do uzyskania rumianych, chrupiących grzanek.
- Sałatę umieszczamy w misce (można ją porwać na mniejsze kawałki, ja lubię całe listki), polewamy sosem i mieszamy. Obtoczoną w sosie sałatę wykładamy na talerze, na których będziemy serwować sałatkę. Na niej układamy pokrojonego w paski kurczaka, posypujemy serem i grzankami. Smacznego!
Notatki
Ja serwuję tę sałatkę dodatkowo z jajkiem w koszulce. Uwielbiam maczać grzanki w lejącym się żółtku. Polecam spróbować :)
Jak przygotować jajko w koszulce?
W rondelku zagotowujemy litr wody. Do wrzątku dodajemy 2 łyżki octu spirytusowego 10 %. Woda ma tylko delikatnie wrzeć. Przy pomocy łyżki mieszamy wrzątek tak, by na środku powstał wir. Wlewamy jajko na środek wiru i czekamy. Po około 2 - 3 minutach jajko w koszulce powinno być gotowe. Polecam wyłowić je metalowym sitkiem. Prawidłowo przyrządzone jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko, zaś w środku płynne żółtko.