Zupa ogórkowa

 Zupa ogórkowa to jedna z moich ulubionych. Najlepsza z ogórków kiszonych od mojej mamy :)
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 2 l rosołu
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 tbsp oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 ogórki kiszone
  • 1/2 cup soku z kiszonych ogórków (zalewy)
  • 150 ml słodkiej śmietany 30%
  • 3 tbsp posiekanego koperku
Wskazówki
  1. W garnku zagotowujemy rosół. Zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchewkę starką na tarce o grubych oczkach. Wszystko gotujemy około 10-15 minut.
  2. W międzyczasie, na patelni na oleju smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy posiekany czosnek i starte na tarce ogórki kiszone. Wszystko przesmażamy kilka minut i dodajemy do rosołu. Następnie wlewamy 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
  3. Garnek odstawiamy z ognia, dodajemy śmietanę i koperek. Mieszamy i podajemy. Smacznego!