Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa to jedna z moich ulubionych. Najlepsza z ogórków kiszonych od mojej mamy :)
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
2
l
rosołu
-
4
ziemniaki
-
1
marchew
-
1
cebula
-
1
tbsp
oleju rzepakowego
-
3
ząbki czosnku
-
4-5
ogórki kiszone
-
1/2
cup
soku z kiszonych ogórków
(zalewy)
-
150
ml
słodkiej śmietany 30%
-
3
tbsp
posiekanego koperku
Wskazówki
-
W garnku zagotowujemy rosół. Zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchewkę starką na tarce o grubych oczkach. Wszystko gotujemy około 10-15 minut.
-
W międzyczasie, na patelni na oleju smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy posiekany czosnek i starte na tarce ogórki kiszone. Wszystko przesmażamy kilka minut i dodajemy do rosołu. Następnie wlewamy 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
-
Garnek odstawiamy z ognia, dodajemy śmietanę i koperek. Mieszamy i podajemy. Smacznego!