Zupa krem chrzanowy z łososiem i pistacjami

Idealna na wielkanocny stół!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 2 tbsp masła klarowanego
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g chrzanu
  • 4 plasterki wędzonego łososia
  • garść posiekanych pistacji
  • pęczek koperku
  • 0,5 l bulionu
  • Przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
Wskazówki
  1. Warzywa obieramy i kroimy. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa i przez kilka minut smażymy na średnim ogniu, uważając, żeby się nie przyrumieniły. Zalewamy bulion i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Miksujemy na krem.
  2. Śmietanę mieszamy z chrzanem i wlewamy do zupy. Krem doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Zupę podajemy w miseczkach udekorowanych plastrami wędzonego łososia, posiekanymi pistacjami i koperkiem. Smacznego!