Zupa krem chrzanowy z łososiem i pistacjami
Idealna na wielkanocny stół!
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
2
tbsp
masła klarowanego
-
1
por
-
1
cebula
-
4
ziemniaki
-
200
ml
śmietany 30%
-
100
g
chrzanu
-
4
plasterki wędzonego łososia
-
garść posiekanych pistacji
-
pęczek koperku
-
0,5
l
bulionu
Przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
Wskazówki
-
Warzywa obieramy i kroimy. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa i przez kilka minut smażymy na średnim ogniu, uważając, żeby się nie przyrumieniły. Zalewamy bulion i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Miksujemy na krem.
-
Śmietanę mieszamy z chrzanem i wlewamy do zupy. Krem doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
-
Zupę podajemy w miseczkach udekorowanych plastrami wędzonego łososia, posiekanymi pistacjami i koperkiem. Smacznego!