Sałatka wielkanocna

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 90 minut
Składniki
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 tbsp świeżo utartego chrzanu (lub ze słoika)
  • 1 cytryna (sok z całej cytryny)
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ziemniaki ugotowane w łupinkach
  • 4 ogórki kiszone
  • 3/4 cup kwaśnej śmietany
  • 4 przepiórcze jajeczka ugotowane na twardo (opcjonalnie, do ozdoby)
  • szczypiorek lub rzeżucha (do ozdoby)
  • Przyprawy
  • sól, cukier, pieprz
Wskazówki
  1. Ucieramy na tarce z małymi otworami chrzan i natychmiast zalewamy go sokiem z cytryny.
  2. Obrane ze skorupek jajka, obrane z łupinek ziemniaki, ogórki kiszone, obrane ze skórki jabłko i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, łączymy z utartym chrzanem, zalewamy śmietaną, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Wszystko mieszamy.
  3. Miskę owijamy szczelnie folią i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  4. Przed podaniem sałatki ozdabiamy szczypiorkiem, rzeżuchą i połówkami jajek. Smacznego!
Notatki

Jeżeli nie lubisz sosu chrzanowego, to przygotuj sałatkę z sosem musztardowym. Pomieszaj śmietany z 2-3 łyżkami musztardy, np. sarepskiej.