4
przepiórcze jajeczka ugotowane na twardo(opcjonalnie, do ozdoby)
szczypiorek lub rzeżucha(do ozdoby)
Przyprawy
sól, cukier, pieprz
Wskazówki
Ucieramy na tarce z małymi otworami chrzan i natychmiast zalewamy go sokiem z cytryny.
Obrane ze skorupek jajka, obrane z łupinek ziemniaki, ogórki kiszone, obrane ze skórki jabłko i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, łączymy z utartym chrzanem, zalewamy śmietaną, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Wszystko mieszamy.
Miskę owijamy szczelnie folią i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Przed podaniem sałatki ozdabiamy szczypiorkiem, rzeżuchą i połówkami jajek. Smacznego!
Notatki
Jeżeli nie lubisz sosu chrzanowego, to przygotuj sałatkę z sosem musztardowym. Pomieszaj śmietany z 2-3 łyżkami musztardy, np. sarepskiej.