Kalafior w mielonym mięsie
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
15
minut
Czas całkowity:
35
minut
Składniki
-
1
kalafior
-
500
g
mieszanego mięsa mielonego
-
2
cebule
-
1
papryka
-
2
tbsp
oleju rzepakowego
-
150
g
startego sera żółtego
-
3
tbsp
masła
-
1
tbsp
posiekanej natki
-
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili, oregano, kolendra
Wskazówki
-
Myjemy kalafiora, przy głąbie nacinamy na krzyż, obgotowujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Kalafiora wyjmujemy, osączamy i układamy na środku naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
-
Cebulę siekamy, paprykę kroimy w kosteczkę. Mięso mielone z warzywami podsmażamy na oleju. Doprawiamy przyprawami wg uznania. Następnie układamy wokół kalafiora. Całość posypujemy żółtym serem.
-
Zapiekamy 10-15 minut w temperaturze 200°C. Podajemy polany stopionym masłem i posypany natką. Smacznego!