Kalafior w mielonym mięsie

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 35 minut
Składniki
  • 1 kalafior
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 2 tbsp oleju rzepakowego
  • 150 g startego sera żółtego
  • 3 tbsp masła
  • 1 tbsp posiekanej natki
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili, oregano, kolendra
Wskazówki
  1. Myjemy kalafiora, przy głąbie nacinamy na krzyż, obgotowujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Kalafiora wyjmujemy, osączamy i układamy na środku naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
  2. Cebulę siekamy, paprykę kroimy w kosteczkę. Mięso mielone z warzywami podsmażamy na oleju. Doprawiamy przyprawami wg uznania. Następnie układamy wokół kalafiora. Całość posypujemy żółtym serem.
  3. Zapiekamy 10-15 minut w temperaturze 200°C. Podajemy polany stopionym masłem i posypany natką. Smacznego!