Jajka faszerowane
Faszerowane jajka to wielkanocny klasyk. Można je przygotować na milion sposobów! Zobacz moją propozycje, tradycyjny farsz i niecodzienne podanie!
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
15
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
-
8
jajek
-
100
g
szynki
-
1/2
pęczka rzodkiewki
-
1/2
ogórka zielonego
-
garść dowolnych kiełków
-
3-4
tbsp
majonezu
-
2
tbsp
chrzanu
(opcjonalnie)
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Ścinamy czubek każdego jajka i wyjmujemy żółtko. Białka ze ściętych wierzchołków kroimy w drobną kosteczkę tak samo jak ogórka, rzodkiewki i szynkę (odkładamy do ozdoby trochę ogórka i rzodkiewki już pokrojonej w kosteczkę).
-
W miseczce ucieramy żółtka z majonezem i chrzanem. Łączymy z pokrojoną szynką, białkami i warzywami. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
-
Białka ustawiamy w kieliszkach do jajek i napełniamy farszem, można to zrobić za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Ozdabiamy ogórkiem, rzodkiewkami i kiełkami. Smacznego!