Jajka faszerowane

Faszerowane jajka to wielkanocny klasyk. Można je przygotować na milion sposobów! Zobacz moją propozycje, tradycyjny farsz i niecodzienne podanie!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
  • 8 jajek
  • 100 g szynki
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1/2 ogórka zielonego
  • garść dowolnych kiełków
  • 3-4 tbsp majonezu
  • 2 tbsp chrzanu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Ścinamy czubek każdego jajka i wyjmujemy żółtko. Białka ze ściętych wierzchołków kroimy w drobną kosteczkę tak samo jak ogórka, rzodkiewki i szynkę (odkładamy do ozdoby trochę ogórka i rzodkiewki już pokrojonej w kosteczkę).
  2. W miseczce ucieramy żółtka z majonezem i chrzanem. Łączymy z pokrojoną szynką, białkami i warzywami. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Białka ustawiamy w kieliszkach do jajek i napełniamy farszem, można to zrobić za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Ozdabiamy ogórkiem, rzodkiewkami i kiełkami. Smacznego!