Gęsie łapki

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
  • 2 cup mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 200 g białego sera półtłustego
  • 2 żółtka
  • 2 tbsp soku pomarańczowego
  • 12 g cukier waniliowy
  • 1/2 cup cukru
  • mąka do podsypania stolnicy
Wskazówki
  1. Do miski wsypujemy mąkę i cukier waniliowy. Kruszymy ser, dodajemy żółtka, sok pomarańczowy i pokrojone masło. Zagniatamy wszystkie składniki.
  2. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Wykrajamy krążki o średnicy 9-10 cm używając na przykład kubeczka do kawy.
  3. Cukier wsypujemy do miseczki. Każdy krążek obtaczamy z dwóch stron w cukrze i lekko dociskamy. Następnie składamy na pół i jeszcze raz na pół.
  4. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z termoobiegiem. Smacznego!