Ciasteczka serowe z jabłkiem

Bardzo łatwe maślano-serowe ciasteczka. Polecam :)
Porcje: 5 yield(s)
Przygotowanie: 70 minut
Przyrządzanie: 50 minut
Czas całkowity: 120 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g sera o smaku waniliowym (twaróg sernikowy z wiaderka)
  • 2 cup mąki pszennej
  • Nie dodawałam cukru do ciasta, ponieważ użyłam słodzonego sera z laską wanilii.
  • Dodatkowo
  • 3 jabłka
  • cukier puder
Wskazówki
  1. Wszystkie składniki na ciasto czyli: miękkie masło, ser i mąkę umieszczamy w dużej misce i zagniatamy ręką elastyczne, gładkie ciasto. Następnie owijamy je w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na godzinę. W tym czasie obieramy jabłka ze skórki, usuwamy gniazda nasiennie i dzielimy na ósemki.
  2. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy np. szklanką kółeczka. Na każde kółeczko kładziemy kawałek jabłka, zawijamy brzegi do góry i na środku sklejamy.
  3. Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia, w temperaturze 180°C około 30 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki

Ciasteczka możecie zrobić z innymi owocami np. z malinami, brzoskwiniami, morelami :) Z tej porcji wychodzi około 25 ciasteczek.