Ciasteczka serowe z jabłkiem
Bardzo łatwe maślano-serowe ciasteczka. Polecam :)
Porcje:
5
yield(s)
Przygotowanie:
70
minut
Przyrządzanie:
50
minut
Czas całkowity:
120
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
250
g
miękkiego masła
-
250
g
sera o smaku waniliowym
(twaróg sernikowy z wiaderka)
-
2
cup
mąki pszennej
-
Nie dodawałam cukru do ciasta, ponieważ użyłam słodzonego sera z laską wanilii.
Dodatkowo
-
3
jabłka
-
cukier puder
Wskazówki
-
Wszystkie składniki na ciasto czyli: miękkie masło, ser i mąkę umieszczamy w dużej misce i zagniatamy ręką elastyczne, gładkie ciasto. Następnie owijamy je w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na godzinę. W tym czasie obieramy jabłka ze skórki, usuwamy gniazda nasiennie i dzielimy na ósemki.
-
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy np. szklanką kółeczka. Na każde kółeczko kładziemy kawałek jabłka, zawijamy brzegi do góry i na środku sklejamy.
-
Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia, w temperaturze 180°C około 30 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki
Ciasteczka możecie zrobić z innymi owocami np. z malinami, brzoskwiniami, morelami :)
Z tej porcji wychodzi około 25 ciasteczek.