Bezy orzechowe

Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 10 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
  • 3 białka
  • 200 g cukru
  • 1 tbsp cukier waniliowy
  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 20 sztuk całych orzechów laskowych
Wskazówki
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na nim układamy łyżką piankę orzechowo-białkową. Jedna łyżka to jedno ciasteczko, masa sama ładnie się rozlewa i formuje placuszki. W każde ciasteczko wciskamy na środku obrany orzech laskowy.
  3. Ciasteczka pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C. Smacznego!
Notatki

Z tej porcji wyszło mi 20 dużych ciasteczek :)