Zupa z kapusty pekińskiej

  • Trudność: Łatwa
  • Kategoria:
  • Sposób przyrządzenia:
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 5 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 tbsp przecieru pomidorowego
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 tbsp oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, natka pietruszki
Wskazówki
  1. W garnku z bulionem gotujemy ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Kapustę szatkujemy dodajemy do ziemniaków.
  2. Na patelni na oleju podsmażamy pora pokrojonego w półkrążki i marchew z pietruszką starte na tarce o dużych oczkach. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i koncentrat pomidorowy, wszystko przesmażamy i dodajemy do bulionu.
  3. Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i śmietanę. Smacznego!