Wiejski kociołek z fasolą
Noce zimne, czuć już jesień w powietrzu. Coraz częściej mamy ochotę na ciepłe dania. Dzisiaj polecam danie jednogarnkowe idealne dla zapracowanych
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
200
g
boczku
-
1/2
kg
kiełbasy
-
1
duża cebula
-
3
ząbki czosnku
-
1
czerwona papryka
-
1/2
kg
ziemniaków
-
500
ml
wrzącej wody
-
2
duże oskórowane pomidory
-
1
tbsp
koncentratu pomidorowego
-
1
puszka fasoli
Przyprawy: sól, pieprz czarny, listek laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, chili, majeranek, tymianek
Wskazówki
-
W garnku smażymy boczek, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki. Wszystko mieszamy i smażymy kilka minut.
-
Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy łyżkę słodkiej papryki, listek laurowy, ziele angielskie, oskórowane pomidory pokrojone w kostkę i koncentrat pomidorowy. Dusimy wszystko pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut do miękkości warzyw. Od czasu do czasu mieszamy.
-
Na końcu dodajemy odsączoną fasolę, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i chili i gotujemy jeszcze około 5 minut. Smacznego!