Wiejski kociołek z fasolą

Noce zimne, czuć już jesień w powietrzu. Coraz częściej mamy ochotę na ciepłe dania. Dzisiaj polecam danie jednogarnkowe idealne dla zapracowanych 🙂
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 200 g boczku
  • 1/2 kg kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 500 ml wrzącej wody
  • 2 duże oskórowane pomidory
  • 1 tbsp koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka fasoli
  • Przyprawy: sól, pieprz czarny, listek laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, chili, majeranek, tymianek
Wskazówki
  1. W garnku smażymy boczek, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki. Wszystko mieszamy i smażymy kilka minut.
  2. Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy łyżkę słodkiej papryki, listek laurowy, ziele angielskie, oskórowane pomidory pokrojone w kostkę i koncentrat pomidorowy. Dusimy wszystko pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut do miękkości warzyw. Od czasu do czasu mieszamy.
  3. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i chili i gotujemy jeszcze około 5 minut. Smacznego!