Tarta z rabarbarem
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
40
minut
Czas całkowity:
70
minut
Składniki
-
450
g
rabarbaru
-
2
tbsp
mąki ziemniaczanej
-
3
tbsp
ksylitolu
-
15
g
cukru waniliowego
Ciasto
-
70
g
masła
-
70
g
oleju kokosowego
-
1
jajko
-
1
tsp
cynamonu
-
4
tbsp
ksylitolu
-
240
g
mąki pełnoziarnistej pszennej
Wskazówki
-
Wszystkie składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce na około 20 minut.
-
Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na 3-centymetrowe kawałeczki. Wrzucamy je do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, ksylitol oraz cukier waniliowy i obtaczamy rabarbar.
-
Schłodzone ciasto wykładamy do formy na tartę i nakłuwamy widelcem. Układamy rabarbar. Mieszankę, która została w misce wsypujemy na rabarbar. Ciasto pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C z termoobiegiem. Smacznego!