Tarta z rabarbarem

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 40 minut
Czas całkowity: 70 minut
Składniki
  • 450 g rabarbaru
  • 2 tbsp mąki ziemniaczanej
  • 3 tbsp ksylitolu
  • 15 g cukru waniliowego
  • Ciasto
  • 70 g masła
  • 70 g oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 1 tsp cynamonu
  • 4 tbsp ksylitolu
  • 240 g mąki pełnoziarnistej pszennej
Wskazówki
  1. Wszystkie składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce na około 20 minut.
  2. Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na 3-centymetrowe kawałeczki. Wrzucamy je do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, ksylitol oraz cukier waniliowy i obtaczamy rabarbar.
  3. Schłodzone ciasto wykładamy do formy na tartę i nakłuwamy widelcem. Układamy rabarbar. Mieszankę, która została w misce wsypujemy na rabarbar. Ciasto pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C z termoobiegiem. Smacznego!