Masło, mąkę, mielone migdały, szczyptę soli, cukier puder mieszamy w misce, dodajemy wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie drylujemy czereśnie i mieszamy je z gałką muszkatołową i cynamonem.
Piekarnik nagrzewamy do 175°C z termoobiegiem. Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Pierwszą częścią wykładamy spód i boki tarty. Następnie układamy owoce i posypujemy płatkami migdałowymi. Drugą cześć ciasta rozwałkowujemy, wycinamy paseczki i układamy na owocach. Żółtko mieszamy z łyżką mleka i smarujemy wierzch ciasta. Pieczemy około 45-50 min. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki
Jeżeli nie macie mielonych migdałów użyjcie 400g mąki pszennej.