Tarta migdałowa z czereśniami

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Przyrządzanie: 45 minut
Czas całkowity: 85 minut
Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g migdały mielone
  • 6 tbsp cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2-3 tbsp zimnej wody
  • 650 g czereśni
  • 50 g migdały blanszowane w płatkach
  • 1 żółtko
  • 1/3 tsp gałki muszkatołowej
  • 1/3 tsp cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 tbsp mleka
  • cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu
Wskazówki
  1. Masło, mąkę, mielone migdały, szczyptę soli, cukier puder mieszamy w misce, dodajemy wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie drylujemy czereśnie i mieszamy je z gałką muszkatołową i cynamonem.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 175°C z termoobiegiem. Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Pierwszą częścią wykładamy spód i boki tarty. Następnie układamy owoce i posypujemy płatkami migdałowymi. Drugą cześć ciasta rozwałkowujemy, wycinamy paseczki i układamy na owocach. Żółtko mieszamy z łyżką mleka i smarujemy wierzch ciasta. Pieczemy około 45-50 min. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki

Jeżeli nie macie mielonych migdałów użyjcie 400g mąki pszennej.