Szarlotka inaczej

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 300 minut
Czas całkowity: 360 minut
Składniki
    Biszkopt
  • 3 jajka
  • 1/2 cup cukru
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 3/4 cup mąki pszennej
  • szczypta soli
  • Warstwa jabłkowa
  • 5 jabłek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 400 ml wody
  • Pianka
  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 ml wody
  • tarta czekolada do ozdoby
Wskazówki
  1. Biszkopt: białka oddzielamy od białek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy po jednym żółtku, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt studzimy w tortownicy.
  2. Warstwa jabłkowa: jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Pokrojone jabłka zalewamy 400 ml woda i gotujemy, aż zaczną się rozpadać. Zestawiamy z ognia, wsypujemy 2 galaretki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy masę jabłkową. Wykładamy ją na biszkopt dopiero, gdy zaczyna tężeć, jeżeli zrobicie to wcześniej, płynna galaretka wsiąknie w biszkopt. Wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny.
  3. Pianka: galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno i wlewamy porcjami zimną galaretkę. Masę wykładamy na zastygniętą warstwę jabłkową. Ciasto chłodzimy w lodówce około 2 godzin. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, zostawić na noc w lodówce, aby wszystkie warstwy dobrze stężały. Przed podaniem posypujemy tartą czekoladą. Smacznego!
Notatki

Użyłam okrągłej tortownicy 26 cm.