Sernik na zimno z mandarynkami

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 240 minut
Czas całkowity: 300 minut
Składniki
    Biszkopt
  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • Masa serowa
  • 250 ml śmietany 30%
  • 5 tbsp cukru pudru
  • 2 tbsp żelatyny (+ 100 ml gorącej wody)
  • 800 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • Dodatkowo
  • 2 puszki mandarynek
  • 1 tbsp cukru
  • 1 tbsp soku z cytryny
  • 1 tsp żelatyny
Wskazówki
  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do chwili połączenia się składników. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek waniliowy i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Pod koniec wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy jeszcze kilka chwilę. Masę serową wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
  3. Mandarynki odsączamy na sicie. Nie wylewamy syropu! Syrop z mandarynek odmierzamy, potrzebujemy mieć 250 ml płynu, jeżeli jest mniej dolewamy wody. Dodajemy sok z cytryny, cukier i stawiamy na ogniu. Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści. Mandarynki układamy na zastygniętej masie serowej i zalewamy lekko tężejącym sokiem mandarynkowym. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Notatki

Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Zamiast mandarynek z puszki możecie użyć świeżych owoców i zalać je pomarańczową galaretką.