Schabowe z piekarnika
Smakują trochę inaczej, ale mają mniej kalorii.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
35
minut
Składniki
-
4
plastry schabu bez kości
-
1
cebula
-
mleko do namoczenia
-
2
jajka
-
10
tbsp
bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka
Wskazówki
-
Dzień wcześniej, plastry schabu rozbijamy tłuczkiem i moczymy przez całą noc w mleku z plastrami cebuli .
-
Wyjmujemy mięso z mleka i osuszamy je papierowymi ręcznikami. Doprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i słodką papryką. Nie obtaczamy mięsa w mące, pomijamy ten etap, żeby kotlety były mniej kaloryczne. Obtaczamy mięso tylko w w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Mięso pieczemy około 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po około 10 minut obracamy mięso na drugą stronę i pieczemy jeszcze około 10 minut. Podajemy gorące z ziemniakami z wody i surówką. Smacznego!