Schab wolno pieczony

Schab pieczony w niskiej temperaturze może zostać podany na ciepło, jako danie obiadowe, jak również na zimno, w roli wędliny.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 120 minut
Czas całkowity: 140 minut
Składniki
  • 700 g schabu bez kości
  • olej
  • Przyprawy: rozmaryn, tymianek, czosnek granulowany, słodka papryka, sól, pieprz i listki laurowe
Wskazówki
  1. Przyprawy: rozmaryn, tymianek, czosnek granulowany, słodką paprykę, sól i pieprz mieszamy. Mieszanką przypraw nacieramy schab i odkładamy go na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 100°C.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu przez około 2 minuty, obsmażamy mięso z każdej strony. Schab obkładamy listkami laurowymi i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy go do piekarnika i pieczemy przez około 2 godziny.
  4. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy mięso na około15 minut i dopiero po tym czasie kroimy. Smacznego!