Schab pod pierzynką
Znudziły Ci się już kotlety schabowe, zrób schab pod pierzynką z pieczarkami i serem.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
40
minut
Czas całkowity:
55
minut
Składniki
-
4
plastry schabu bez kości
-
1
cebula
-
250
g
pieczarek
-
100
g
sera
(użyłam mozzarelli i cheddara)
-
2
tbsp
majonezu
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
Wskazówki
-
Cebule obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pieczarki pokrojone na plasterki i wszystko dusimy kilka minut, przyprawiamy pieprzem oraz solą. Odstawiamy do wystudzenia. W misce łączymy pieczarki z cebulą, majonez i połową porcji startego sera.
-
Schab kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy mięso na bardzo gorącym oleju, ale tylko przez chwile z jednej i drugiej strony, tylko po to, żeby się zamknęło i było soczyste w środku. Plastry schabu układamy w naczyniu do zapiekania.
-
Na każdym plastrze kładziemy porcję farszu i posypujemy dodatkowym serem. Mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut.
-
Schab podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!