Schab pod pierzynką

Znudziły Ci się już kotlety schabowe, zrób schab pod pierzynką z pieczarkami i serem.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 40 minut
Czas całkowity: 55 minut
Składniki
  • 4 plastry schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 100 g sera (użyłam mozzarelli i cheddara)
  • 2 tbsp majonezu
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
Wskazówki
  1. Cebule obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pieczarki pokrojone na plasterki i wszystko dusimy kilka minut, przyprawiamy pieprzem oraz solą. Odstawiamy do wystudzenia. W misce łączymy pieczarki z cebulą, majonez i połową porcji startego sera.
  2. Schab kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy mięso na bardzo gorącym oleju, ale tylko przez chwile z jednej i drugiej strony, tylko po to, żeby się zamknęło i było soczyste w środku. Plastry schabu układamy w naczyniu do zapiekania.
  3. Na każdym plastrze kładziemy porcję farszu i posypujemy dodatkowym serem. Mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut.
  4. Schab podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!