Różowe jajka faszerowane awokado
Porcje:
3
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Składniki
-
5
jajek ugotowanych na twardo
-
300
ml
koncentratu barszczu z buraków ćwikłowych
-
2
ząbki czosnku
-
1
awokado
-
1
tbsp
soku z cytryny
-
3
tbsp
majonezu
-
2
tbsp
posiekanego szczypiorku
Do dekoracji: kiełki rzodkiewki
Wskazówki
-
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekładamy do słoika. Zalewamy koncentratem barszczu, jajka muszą być całe zakryte, jeżeli wypływają, należy przykryć je małym talerzykiem, żeby były całe zanurzone w koncentracie. Odstawiamy je na całą noc do lodówki.
-
Jajka wyjmujemy, osuszamy i kroimy na pół wzdłuż. Żółtka wyjmujemy, przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Do żółtek dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany szczypiorek i awokado (pokrojone w kosteczkę i skropione sokiem z cytryny). Na końcu dodajemy majonez. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełniamy połówki jajek, układamy na talerzu i ozdabiamy kiełkami rzodkiewki. Smacznego!