Różowe jajka faszerowane awokado

Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Składniki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 300 ml koncentratu barszczu z buraków ćwikłowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 awokado
  • 1 tbsp soku z cytryny
  • 3 tbsp majonezu
  • 2 tbsp posiekanego szczypiorku
  • Do dekoracji: kiełki rzodkiewki
Wskazówki
  1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekładamy do słoika. Zalewamy koncentratem barszczu, jajka muszą być całe zakryte, jeżeli wypływają, należy przykryć je małym talerzykiem, żeby były całe zanurzone w koncentracie. Odstawiamy je na całą noc do lodówki.
  2. Jajka wyjmujemy, osuszamy i kroimy na pół wzdłuż. Żółtka wyjmujemy, przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Do żółtek dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany szczypiorek i awokado (pokrojone w kosteczkę i skropione sokiem z cytryny). Na końcu dodajemy majonez. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełniamy połówki jajek, układamy na talerzu i ozdabiamy kiełkami rzodkiewki. Smacznego!