Pulpety z białej kiełbasy w sosie musztardowym

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 tbsp oleju rzepakowego
  • 4 tbsp masła
  • 3 tbsp mąki pszennej
  • 500 ml bulionu
  • 5 tbsp śmietany 18%
  • 5 tbsp musztardy francuskiej
  • Przyprawy: sól, biały pieprz, majeranek
Wskazówki
  1. Do dużej miski wyciskamy kiełbasę z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy pulpeciki. Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni.
  2. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Do zasmażki wlewamy bulion i gotujemy chwilę, aby sos zgęstniał. Dodajemy śmietanę oraz musztardę francuską. Sos doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku.
  3. Gotowe pulpeciki podajemy z sosem. Smacznego!