Pulpety z białej kiełbasy w sosie musztardowym
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
1
kg
surowej białej kiełbasy
-
1
jajko
-
3
ząbki czosnku
-
2
tbsp
oleju rzepakowego
-
4
tbsp
masła
-
3
tbsp
mąki pszennej
-
500
ml
bulionu
-
5
tbsp
śmietany 18%
-
5
tbsp
musztardy francuskiej
Przyprawy: sól, biały pieprz, majeranek
Wskazówki
-
Do dużej miski wyciskamy kiełbasę z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy pulpeciki. Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni.
-
W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Do zasmażki wlewamy bulion i gotujemy chwilę, aby sos zgęstniał. Dodajemy śmietanę oraz musztardę francuską. Sos doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku.
-
Gotowe pulpeciki podajemy z sosem. Smacznego!