Pieczona polędwiczka wieprzowa

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 36 minut
Składniki
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 4 tbsp oleju rzepakowego
  • 3 tbsp sosu sojowego
  • 1 tbsp octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 tsp oregano
  • 1/2 tsp ziół prowansalskich
  • 1/3 tsp pieprzu czarnego drobno mielonego
Wskazówki
  1. Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę: do miseczki dodajemy olej rzepakowy, ocet balsamiczny, sos sojowy, pieprz, oregano, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Oczyszczone polędwiczki wkładamy do miseczki z marynatą i dokładnie obtaczamy. Mięso w marynacie wstawiamy na noc do lodówki.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 160°C z termoobiegiem. Przed wstawieniem zamarynowanej polędwiczki do piekarnika obsmażamy ją na mocno rozgrzanej patelni, około 4 minut z każdej strony. Następnie mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy około 15 minut. Przed krojeniem mięso powinno odpoczywać około 10-15 minut. Smacznego!
Notatki

Polędwiczki podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład z młodymi ziemniakami z wody i duszonymi brązowymi pieczarki z cebulą.