Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę: do miseczki dodajemy olej rzepakowy, ocet balsamiczny, sos sojowy, pieprz, oregano, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Oczyszczone polędwiczki wkładamy do miseczki z marynatą i dokładnie obtaczamy. Mięso w marynacie wstawiamy na noc do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 160°C z termoobiegiem.
Przed wstawieniem zamarynowanej polędwiczki do piekarnika obsmażamy ją na mocno rozgrzanej patelni, około 4 minut z każdej strony.
Następnie mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy około 15 minut. Przed krojeniem mięso powinno odpoczywać około 10-15 minut. Smacznego!
Notatki
Polędwiczki podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład z młodymi ziemniakami z wody i duszonymi brązowymi pieczarki z cebulą.