Owsiane muffiny z owocami i czekoladą

Zamiast owsianki świetny zamiennik do szkoły. Błyskawiczne śniadaniowe muffiny z płatków owsianych z dodatkiem owoców. Wystarczy zmiksować składniki i upiec. Zapakujcie więcej niż jedną, żeby twoje dzieciaki mogły częstować znajomych :)
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 10 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
    Składniki ma ciasto
  • 1 cup płatków owsianych
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 1/2 cup mleka
  • 1 tbsp ekstraktu naturalnego waniliowego
  • 1 tsp sody
  • 1 tbsp masła orzechowego
  • 2 tbsp miodu
  • Dodatkowo: owoce (użyłam borówek i maliny), posiekana czekolada
Wskazówki
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy blenderem ręcznym tzw. żyrafą na gładką masę. Na końcu dodajemy owoce (troszkę zostawiamy na wierzch) i delikatnie mieszamy szpatułką.
  2. Formę do muffinów wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Wierzch posypujemy resztą owoców i kawałeczkami czekolady.
  3. Muffiny pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego!