Owsiane muffiny z owocami i czekoladą
Zamiast owsianki świetny zamiennik do szkoły. Błyskawiczne śniadaniowe muffiny z płatków owsianych z dodatkiem owoców. Wystarczy zmiksować składniki i upiec. Zapakujcie więcej niż jedną, żeby twoje dzieciaki mogły częstować znajomych :)
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
10
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
Składniki ma ciasto
-
1
cup
płatków owsianych
-
1
dojrzały banan
-
1
jajko
-
1/2
cup
mleka
-
1
tbsp
ekstraktu naturalnego waniliowego
-
1
tsp
sody
-
1
tbsp
masła orzechowego
-
2
tbsp
miodu
Dodatkowo: owoce (użyłam borówek i maliny), posiekana czekolada
Wskazówki
-
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy blenderem ręcznym tzw. żyrafą na gładką masę. Na końcu dodajemy owoce (troszkę zostawiamy na wierzch) i delikatnie mieszamy szpatułką.
-
Formę do muffinów wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Wierzch posypujemy resztą owoców i kawałeczkami czekolady.
-
Muffiny pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego!