Owoce pod kruszonką
Ten deser do zapiekania w piekarniku przygotujesz błyskawicznie. Jak podasz swoim gościom jeszcze ciepły, z gałką lodów waniliowych, będą zachwyceni :) Można go przygotowywać z różnych owoców, w sezonie ze świeżych, a w zimie z mrożonych.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
10
minut
Przyrządzanie:
25
minut
Czas całkowity:
35
minut
Składniki
-
400
g
owoców
(użyłam mrożonych: truskawek, jeżyn, malin, borówek i śliwek węgierek)
-
2
tbsp
masła
Kruszonka
-
50
g
masła
-
3
tbsp
cukru
-
4
tbsp
płatków owsianych błyskawicznych
-
4
tbsp
migdałów blanszowanych w płatkach
Opcjonalnie: listki mięty (do ozdoby) i lody waniliowe
Wskazówki
-
Kokilki smarujemy masłem i układamy w nich owoce.
-
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski. Całość zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.
-
Powstałą kruszonkę układamy na owocach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 175°C (termoobieg). Owoce pod kruszonką podajemy na ciepło z lodami waniliowymi. Smacznego!
Notatki
Owoce zapiekałam w 4 okrągłych kokilkach.