Owoce pod kruszonką

Ten deser do zapiekania w piekarniku przygotujesz błyskawicznie. Jak podasz swoim gościom jeszcze ciepły, z gałką lodów waniliowych, będą zachwyceni :) Można go przygotowywać z różnych owoców, w sezonie ze świeżych, a w zimie z mrożonych.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 10 minut
Przyrządzanie: 25 minut
Czas całkowity: 35 minut
Składniki
  • 400 g owoców (użyłam mrożonych: truskawek, jeżyn, malin, borówek i śliwek węgierek)
  • 2 tbsp masła
  • Kruszonka
  • 50 g masła
  • 3 tbsp cukru
  • 4 tbsp płatków owsianych błyskawicznych
  • 4 tbsp migdałów blanszowanych w płatkach
  • Opcjonalnie: listki mięty (do ozdoby) i lody waniliowe
Wskazówki
  1. Kokilki smarujemy masłem i układamy w nich owoce.
  2. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski. Całość zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.
  3. Powstałą kruszonkę układamy na owocach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 175°C (termoobieg). Owoce pod kruszonką podajemy na ciepło z lodami waniliowymi. Smacznego!
Notatki

Owoce zapiekałam w 4 okrągłych kokilkach.