Muffinki waniliowe z kostką czekolady
Proste i szybkie do przygotowania. Mikser jest zbędny, wystarczy rózga kuchenna.
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
10
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
Składniki mokre
-
1
cup
mleka
-
1/2
cup
oleju rzepakowego
-
2
jajka
-
1
tbsp
naturalnego ekstraktu waniliowego
Składniki suche
-
2
cup
mąki pszennej
-
1/2
cup
cukru
-
1
tsp
proszku do pieczenia
Dodatkowo: 1 1/2 tabliczki czekolady (użyłam czekolady nadziewanej Wedla gorzkiej z nadzieniem truskawkowym)
Wskazówki
-
Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy rózgą kuchenną.
-
Następnie dodajemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
-
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy do każdej łyżkę ciasta, następnie kładziemy kostkę czekolady i przykrywamy dokładnie drugą łyżką ciasta tak, aby czekolada była całkowicie przykryta (czekolada musi pozostać w środku mufiny jak wypłynie, przypali się i zrobi się gorzka).
-
Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Smacznego!