Muffinki waniliowe z kostką czekolady

Proste i szybkie do przygotowania. Mikser jest zbędny, wystarczy rózga kuchenna.
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 10 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
    Składniki mokre
  • 1 cup mleka
  • 1/2 cup oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 tbsp naturalnego ekstraktu waniliowego
  • Składniki suche
  • 2 cup mąki pszennej
  • 1/2 cup cukru
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • Dodatkowo: 1 1/2 tabliczki czekolady (użyłam czekolady nadziewanej Wedla gorzkiej z nadzieniem truskawkowym)
Wskazówki
  1. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy rózgą kuchenną.
  2. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  3. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy do każdej łyżkę ciasta, następnie kładziemy kostkę czekolady i przykrywamy dokładnie drugą łyżką ciasta tak, aby czekolada była całkowicie przykryta (czekolada musi pozostać w środku mufiny jak wypłynie, przypali się i zrobi się gorzka).
  4. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Smacznego!