Muffinki dyniowe z kawałkami czekolady

Zapraszam po przepis na pyszne i aromatyczne muffinki z dynią i kawałkami czekolady.
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Przyrządzanie: 25 minut
Czas całkowity: 65 minut
Składniki
  • 1/2 małej dyni Hokkaido (około 250-300g)
  • 3 jajka
  • 1/2 cup oleju rzepakowego
  • 1 1/2 cup mąki pszennej
  • 1/2 cup cukru
  • 1 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • 1-2 tsp cynamonu
  • 100 g mlecznej czekolady
Wskazówki
  1. Dynię kroimy razem ze skórą na mniejsze kawałki, usuwamy pestki. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Kawałki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.
  2. Wystudzoną dynię umieszczamy w blenderze, dodajemy jajka i olej. Wszystko blendujemy na gładką masę.
  3. W misce umieszczamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i dodajemy zblendowaną masę dyniową. Wszystko mieszamy za pomocą szpatułki. Jeżeli masa jest bardzo gęsta można dodać jeszcze troszkę oleju. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę (trochę możemy zostawić do posypania na wierzchu).
  4. Ciasto przekładamy do papilotek i posypujemy pozostałą czekoladą.
  5. Muffinki pieczemy w temperaturze 175°C około 20 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Smacznego!