Kuleczki kokosowe

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 150 minut
Czas całkowity: 170 minut
Składniki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 tsp cukru
  • 20 migdałów bez skórki
Wskazówki
  1. Aby pozbyć się goryczki z kaszy, przesypujemy kaszę na sitko i płuczemy pod zimną bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem (około 2 l wody).
  2. Mleko kokosowe wlewamy do rondelka, dodajemy 3 łyżki wiórków kokosowych (reszta będzie potrzebna do otaczania kuleczek), cukier i opłukaną kaszę. Wszystko gotujemy na małym ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Wystudzoną masę wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  3. Z masy formujemy kuleczki, do środka każdej wkładamy migdała i obtaczamy w kokosie. Smacznego!
Notatki

Z tej porcji wyszło mi 20 kuleczek.