Krem z selera z gruszkami

Krem z selera to aksamitna, delikatna zupa, która Was zaskoczy i uwiedzie ;) Gruszki i ser pleśniowy dopełniają całości.  
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 2 tbsp masła
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 3 gruszki
  • 500 ml warzywny bulion
  • sól, pieprz. czarny sezam
  • grzanki
  • ser pleśniowy błękitny Lazur
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania warzyw i owoców. Seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i także kroimy w kostkę.
  2. W garnku rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę. Dodajemy pokrojone warzywa i smażymy kilka, następnie dodajemy gruszki i także je chwilę przesmażamy. Wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na jednolity, gładki krem.
  3. Krem podajemy z grzankami i błękitnym serem pleśniowym Lazur, posypany czarnym sezamem. Smacznego!