Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim 馃挄馃槏 cudowne, wiosenne i ob艂臋dnie pyszne, polecaj膮 si臋 dzisiaj na sobotnie 艣niadanko :)
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Sk艂adniki
  • 5 jajek
  • Sos tatarski
  • 200 g majonezu
  • 200 g kwa艣nej 艣mietany 12%
  • 2 tsp musztardy sarepskiej
  • 4 og贸rki konserwowe
  • 1 ma艂a cebula
  • 1 ma艂y s艂oiczek marynowanych pieczarek (370g)
  • s贸l, pieprz
  • Dodatkowo: p臋czek szczypiorku, jab艂uszka kaparowe
Wskaz贸wki
  1. Jajka gotujemy na twardo (oko艂o 10 minut)
  2. Og贸rki konserwowe, marynowane pieczarki i cebul臋 drobniutko siekamy. W misce mieszamy majonez ze 艣mietan膮 i musztard膮, dodajemy pikle, posiekany szczypiorek i mieszamy. Sos doprawiamy sol膮 i pieprzem.
  3. Sos tatarski przek艂adany do naczynia w kt贸rym b臋dziemy serwowa膰 danie. W sosie uk艂adamy po艂贸wki jajek ugotowanych na twardo. Opr贸szamy 艣wie偶o zmielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Ozdabiamy kawa艂kami og贸rka, pieczarek i kaparowymi jab艂uszkami. Jajka w sosie tatarski podajemy z pieczywem. Smacznego!