Jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim 馃挄馃槏 cudowne, wiosenne i ob艂臋dnie pyszne, polecaj膮 si臋 dzisiaj na sobotnie 艣niadanko :)
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Sk艂adniki
-
5
jajek
Sos tatarski
-
200
g
majonezu
-
200
g
kwa艣nej 艣mietany 12%
-
2
tsp
musztardy sarepskiej
-
4
og贸rki konserwowe
-
1
ma艂a cebula
-
1
ma艂y s艂oiczek marynowanych pieczarek
(370g)
-
s贸l, pieprz
Dodatkowo: p臋czek szczypiorku, jab艂uszka kaparowe
Wskaz贸wki
-
Jajka gotujemy na twardo (oko艂o 10 minut)
-
Og贸rki konserwowe, marynowane pieczarki i cebul臋 drobniutko siekamy. W misce mieszamy majonez ze 艣mietan膮 i musztard膮, dodajemy pikle, posiekany szczypiorek i mieszamy. Sos doprawiamy sol膮 i pieprzem.
-
Sos tatarski przek艂adany do naczynia w kt贸rym b臋dziemy serwowa膰 danie. W sosie uk艂adamy po艂贸wki jajek ugotowanych na twardo. Opr贸szamy 艣wie偶o zmielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Ozdabiamy kawa艂kami og贸rka, pieczarek i kaparowymi jab艂uszkami. Jajka w sosie tatarski podajemy z pieczywem. Smacznego!