Jajka faszerowane z awokado
Jajka faszerowane z awokado to smaczna alternatywa dla klasycznych farszy. Zaskocz swoich gości!
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Składniki
-
5
jajek
-
1
dojrzałe awokado
-
1
tbsp
majonezu
-
1
tbsp
soku z limonki
-
1
pomidor
-
kawałek papryczki chili
-
1
ząbek czosnku
-
posiekana kolendra i szczypiorek
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka i przekładamy do miski. Rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez.
-
Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, miąższ wybieramy łyżką i rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy do żółtek.
-
Pomidora polewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, odsączamy z soku i wykorzystujemy tylko miąższ, który kroimy w małą kosteczkę . Dodajemy do pasty i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną chili, kolendrę, szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem.
-
Białka wypełniamy farszem, dekorujemy zieleniną i drobno pokrojoną papryczką chili. Smacznego!