Jajka faszerowane z awokado

Jajka faszerowane z awokado to smaczna alternatywa dla klasycznych farszy. Zaskocz swoich gości!
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Składniki
  • 5 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 tbsp majonezu
  • 1 tbsp soku z limonki
  • 1 pomidor
  • kawałek papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekana kolendra i szczypiorek
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka i przekładamy do miski. Rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez.
  2. Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, miąższ wybieramy łyżką i rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy do żółtek.
  3. Pomidora polewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, odsączamy z soku i wykorzystujemy tylko miąższ, który kroimy w małą kosteczkę . Dodajemy do pasty i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną chili, kolendrę, szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  4. Białka wypełniamy farszem, dekorujemy zieleniną i drobno pokrojoną papryczką chili. Smacznego!