Hiszpańska zupa z kiełbasą chorizo

  • Trudność: Łatwa
  • Kategoria:
  • Sposób przyrządzenia:
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 150 g kiełbasa chorizo
  • 4 udźce z kurczaka bez kości
  • 50 g boczek wędzony
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 3 ziemniaki
  • 1 l bulion
  • 1 puszka 340 g kukurydza z czerwoną fasolą
  • Przyprawy: ziele angielskie, papryka słodka, papryka ostra, kmin rzymski, świeża kolendra.
Wskazówki
  1. Kiełbasę kroimy w plasterki i przesmażamy w rozgrzanym garnku. Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę i dodajemy do kiełbasy. Wszystko smażymy około 5 minut.
  2. Następnie do garnka dodajemy pokrojone w kostkę mięso z kurczaka, ziemniaki, oskórowane pomidory i przyprawy: oba rodzaje papryki, kmin i ziele angielskie. Wszystko mieszamy i smażymy na dużym ogniu. Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.
  3. Na końcu dodajemy do zupy odsączoną kukurydzę z czerwoną fasolą i posiekaną kolendrę. Gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy. Smacznego!