Hiszpańska zupa z kiełbasą chorizo
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
150
g
kiełbasa chorizo
-
4
udźce z kurczaka bez kości
-
50
g
boczek wędzony
-
1
cebula
-
2
pomidory
-
3
ziemniaki
-
1
l
bulion
-
1
puszka 340 g kukurydza z czerwoną fasolą
Przyprawy: ziele angielskie, papryka słodka, papryka ostra, kmin rzymski, świeża kolendra.
Wskazówki
-
Kiełbasę kroimy w plasterki i przesmażamy w rozgrzanym garnku. Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę i dodajemy do kiełbasy. Wszystko smażymy około 5 minut.
-
Następnie do garnka dodajemy pokrojone w kostkę mięso z kurczaka, ziemniaki, oskórowane pomidory i przyprawy: oba rodzaje papryki, kmin i ziele angielskie. Wszystko mieszamy i smażymy na dużym ogniu. Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.
-
Na końcu dodajemy do zupy odsączoną kukurydzę z czerwoną fasolą i posiekaną kolendrę. Gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy. Smacznego!