Czekoladowe z wiśniami

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 50 minut
Przyrządzanie: 180 minut
Czas całkowity: 230 minut
Składniki
    Ciasto
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 80 g mąki tortowej
  • 2 tbsp kakao
  • Nadzienie
  • 4 serki waniliowe (140 gramowe)
  • 4 tbsp żelatyny
  • 100 ml wrzątku
  • 500 g wiśnie drylowane
  • 3 tbsp cukru
  • 100 g czekolada mleczna
Wskazówki
  1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę, kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 10 minut w temperaturze 180°C. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy i wykładamy nim dno i boki formy keksowej.
  2. Wiśnie wkładamy do garnka, dodajemy cukier, zagotowujemy i do gorącego soku dodajemy 2 łyżki żelatyny, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Dwie pozostałe łyżki żelatyny rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy z serkami.
  4. Tężejące masy: serową i wiśniową, układamy warstwami na cieście. Chłodzimy min. 3 godziny w lodówce. Posypujemy startą czekoladą. Smacznego!