Ciasto kaszkowe z brzoskwiniami

Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 35 minut
Czas całkowity: 50 minut
Składniki
  • 3 jajka
  • 3/4 cup cukru
  • 1 tbsp cukru waniliowego
  • 3 tbsp oleju rzepakowego
  • 1 cup śmietany 30%
  • 1 cup kaszy manny
  • 1 cup mąki tortowej
  • 2 tsp proszku do pieczenia
  • 3 brzoskwinie
Wskazówki
  1. Ubijamy jajka (w całości) z cukrem i cukrem wanilinowym, aż powstanie jasna, puszysta masa. Dodajemy olej rzepakowy, cały czas ubijając ciasto.
  2. Wszystkie suche składniki: mąkę, kaszę manną i proszek do pieczenia mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki, na zmianę ze śmietaną. Całość mieszamy do połączenia składników na małych obrotach.
  3. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do blachy i wyrównujemy. Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy na ósemki. Układamy na cieście.
  4. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 ºC z termoobiegiem przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24x30.