Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

Ciasto łatwe, szybkie i pyszne :)
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 50 minut
Czas całkowity: 65 minut
Składniki
    Składniki na ciasto jogurtowe
  • 4 jajka
  • 3/4 cup cukru
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 3 cup mąki pszennej
  • 2 tsp proszku do pieczenia
  • Składniki na kruszonkę
  • 2 tbsp mąki pszennej
  • 1 tbsp mąki migdałowej
  • 2 tbsp cukru
  • 2 tbsp masła
  • Owoce około 400 g (mogą być sezonowe lub mrożone np. borówki, maliny, jeżyny)
    Cukier puder do posypania
Wskazówki
  1. Składniki na kruszonkę zagniatamy dłońmi. Rozcieramy, aby powstały grudni o różnej wielkości. Kruszonkę odstawiamy do lodówki.
  2. W misie miksera umieszczamy jajka z cukrem i zaczynami miksować. Następnie dodajemy kolejno następujące składniki: olej, jogurt, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy owocami, a następnie kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzany do temperatury 180°C około 50 minut. Po wystudzeniu oprószamy ciasto cukrem pudrem. Smacznego!