Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką
Ciasto łatwe, szybkie i pyszne :)
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
50
minut
Czas całkowity:
65
minut
Składniki
Składniki na ciasto jogurtowe
-
4
jajka
-
3/4
cup
cukru
-
120
ml
oleju rzepakowego
-
400
ml
jogurtu naturalnego
-
3
cup
mąki pszennej
-
2
tsp
proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę
-
2
tbsp
mąki pszennej
-
1
tbsp
mąki migdałowej
-
2
tbsp
cukru
-
2
tbsp
masła
Owoce około 400 g (mogą być sezonowe lub mrożone np. borówki, maliny, jeżyny)
Cukier puder do posypania
Wskazówki
-
Składniki na kruszonkę zagniatamy dłońmi. Rozcieramy, aby powstały grudni o różnej wielkości. Kruszonkę odstawiamy do lodówki.
-
W misie miksera umieszczamy jajka z cukrem i zaczynami miksować. Następnie dodajemy kolejno następujące składniki: olej, jogurt, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
-
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy owocami, a następnie kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzany do temperatury 180°C około 50 minut. Po wystudzeniu oprószamy ciasto cukrem pudrem. Smacznego!